zondag 27 maart 2016

Genetische informatie: welkom bij elkaar

Bron: www.diysect.com

Deze week is er bij ReaGent de vertoning van Genocracy, een aflevering van de documentaire reeks DIYSECT. De aflevering zal zeker en vast dienen als een goede voedingsbodem voor discussies nadien. Deze blogpost is een korte inleiding.

Genetische informatie

Genocracy bekijkt enkele implicaties van de technologische vooruitgang op vlak van DNA technologie. Door technologische sprongen is het ondertussen mogelijk om in detail en tegen een lage kost ieders genetische code te ontcijferen. Deze informatie kan gebruikt worden voor medische toepassingen, verwantschapstesten, het opstellen van stambomen, archeologie en evolutieleer. Deze zijn van immense waarde voor het begrijpen van de mens.

Door bedrijven als 23andme is een DNA analyse even eenvoudig geworden als een pizza thuis laten leveren. Het prijskaartje ($99 op 26.03.2016) is nog net niet gelijk aan dat van een pizza, maar het scheelt niet zo gek veel meer. Enkele weken later krijg je een mooi vormgegeven overzicht van kenmerken die kunnen afgeleid worden uit jouw DNA. Denk aan kankers en aandoeningen zoals Crohn’s, maar ook persoonlijkheidskenmerken zoals verslavingen. Bij elk kenmerk krijg je een percentage die aangeeft hoe vatbaar je ervoor bent.

Welkom aan jezelf, bij jezelf. Bron: www.23andme.com
Deze informatie kan je bv. de gemoedsrust geven dat jij al dan niet drager bent van een ziekte die in de familie loopt. Als je vatbaar blijkt voor een aandoening, kan je je levensstijl aanpassen en voorzorgen nemen. Het kan een belangrijke rol spelen in je beslissing om kinderen te krijgen.
Mensen kunnen echter ook overreageren en drastische, onnodige veranderingen doorvoeren in hun leven. Het kan een gevoel van voorbestemming creëren bij zij die gevoeliger zijn aan percentages. De ene is gerustgesteld met een 5% kans op prostaatkanker, de ander ligt wakker van zijn 1%. Ook genetische discriminatie, waarbij je gediscrimineerd wordt op basis van je DNA, is sinds enkele jaren actueel.

DNA koopjes

Het addertje van de lage prijzen van zulke DNA analyses zit in de informatie die je DNA kan bevatten. Eens je die informatie op één of andere manier uit handen geeft, heb je geen controle meer over wat ermee gedaan wordt. Net als je vakantiefoto’s en zoekacties, wordt ook je genetische informatie bewaard.

Sommige DNA analysebedrijven verkopen de genetische informatie die ze verzamelen door aan de farmaceutische industrie, maar dat kunnen ook andere bedrijven zijn. Wat als je verzekeringsmaatschappij weet dat je een genetische aanleg hebt voor thrillseeking? Of als bedrijven te weten komen dat je vatbaar bent voor bepaalde verslavingen en je opeens verdacht veel reclame voor alcohol te zien krijgt wanneer je surft. In de digitale technologie wordt er soms gezegd “if you’re not paying, you’re the product”. In het geval van 23andme betaal je bij om het product te mogen zijn.

Open source

Een andere insteek is die van het Personal Genome Project. Dit stelt mensen in staat om hun genetische informatie publiek te maken. De eerste open source mensen lopen al rond. Welcome to us.

Bron: www.openhumans.org
Bedrijven kunnen gebruikmaken van deze genetische data, maar de informatie op zich valt niet te verkopen. Bovendien kan de informatie gebruikt worden door iedereen, zij het om wetenschappelijk onderzoek vooruit te helpen of om gezichten te reconstrueren als kunstproject.

Gaan we naar een toekomst van cosmo-localization toegepast op de mens, met globale genetische informatie over lokale mensen? Wordt genetische informatie de belangrijkste common die we hebben als mensheid? Dit artikel gaat dieper in op genetische informatie als common en op hoe we omgaan met intellectueel eigendom van genetische informatie.

Er zijn verschillende mogelijkheden hoe we kunnen omgaan met DNA technologie. Los van welke optie de beste is, moeten mensen in elk geval geïnformeerd zijn. Dit is belangrijk om weldoordachte beslissingen te nemen of om te kunnen participeren in een discussie. Het is aan wetenschappers om de zaken duidelijk uit te leggen en toegankelijk te maken voor het bredere publiek.


Misbruik en negatieve gevolgen zijn niet eigen aan de keuze die we maken, maar aan de manier waarop we die keuze gebruiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten