vrijdag 29 januari 2016

Wordt Facebook het ultieme carpoolplatform?

Facebook kent je vrienden en hun vrienden. Het is steeds meer je identiteitskaart voor alles wat digitaal is. En alles wordt steeds digitaler. Identiteit en sociaal netwerk verhogen het vertrouwen dat tussen mensen kan ontstaan, zodat ze elkaar sneller vinden en meer met elkaar durven delen.

Neem nu lifters. Durf je lifters meenemen? Nee, ja, soms,... Zou het een verschil maken mocht die lifter een vriend van een vriend zijn? En dat mocht er iets misgaan tijdens de rit, die vrienden dat te weten zouden komen?

Zeker en vast. De toegenomen sociale controle als gevolg van de combinatie van digitaal ritdelen en sociale netwerken kan liften doen boomen.
Bye bye Uber? 

Op een Event-pagina van Facebook worden mensen verzameld die op hetzelfde moment op dezelfde plek willen zijn. Je zou die mensen kunnen toelaten met elkaar in contact te treden op basis van waar ze vertrekken, welk transportmiddel ze gebruiken en hoeveel plekken ze over hebben.

Toekomstmuziek? Facebook nam er gisteren een patent op: een feature die mensen toelaat om carpools te organiseren binnen Facebook Event-pagina's.

Zullen mensen geld vragen voor verplaatsingen die ze sowieso toch doen? Aan mensen die in hetzelfde event geïnteresseerd zijn als zijzelf en waarmee ze enkele gemeenschappelijke vrienden delen? Vrienden die door die sociale controle ook te weten komen dat die rit heeft plaatsgevonden?

De lege plekken in onze wagens zijn zo overvloedig en de marginale kost van een extra passagier is zo laag dat de prijs van een gedeelde autorit wel naar 0 mo├ęt tenderen op termijn, gegeven dat iemand het zoek- en vertrouwensprobleem oplost. En dat is precies wat Facebook nu doet.

Misschien vertellen we later aan onze kinderen dat er ooit bedrijven waren zoals Uber die dachten dat ze geld konden verdienen met het vervoeren van mensen, en zal het net zo absurd klinken als water verkopen aan een vis. Overvloed moet niet altijd worden gemaakt, vaak is ze er al. En moeten we haar enkel nog leren ontsluiten.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten