zaterdag 16 januari 2016

Het succes van Britse gemeenschapsmunten

Het intussen beroemde Brixton Bowie biljet 


Brixton Pound en Bristol Pound


Gemeenschapsmunten zijn aan een steile opmars bezig en zien we ook bij ons steeds meer opduiken. Denk maar aan de sociale gemeenschapsmunt de 'Torekes' in de wijk Rabot in Gent. De Brixton Pound is een gemeenschapsmunt die gebruikt wordt in de wijk Brixton in Zuid-Londen en kan inmiddels beschouwd worden als een gevestigde waarde. Consumenten kunnen de Brixton Pound kopen met Pound Sterling. Ook kan men Brixton Pounds winnen door deel te nemen aan de Brixton Pound loterij.

Brixton Pounds kunnen alleen worden uitgegeven bij de lokale middenstand. De lokale middenstand wordt op haar beurt ook weer gestimuleerd de Brixton Pounds lokaal te besteden. Wanneer de lokale middenstand wil terugwisselen naar Pound Sterling wordt er een fee in rekening gebracht. Het is dan ook de bedoeling dat Brixton Pounds binnen de eigen kringen blijven circuleren en zodoende de welvaart binnen de gemeenschap behouden blijft.

Veel deelnemende bedrijven bieden kortingen en andere voordelen aan iedereen die met Brixton Pound betaalt. De Brixton Pound vergroot de betrokkenheid bij de lokale economie en vergroot de klandizie van winkeliers. De gemeenteraad van Lambeth in Londen stond deelnemende bedrijven toe belastingen te betalen in Brixton Pound. De gemeente Bristol haakte daarop in toen de Bristol Pound in 2012 werd gelanceerd; de lokale middenstand kreeg de gelegenheid tal van zaken in Bristol Pound te betalen. Bristol Pound is momenteel de meest succesvolle 'Transition Currency'.

Veiligheid


De Brixton en Bristol Pound maken gebruiken van biljetten met talloze veiligheidskenmerken en doen niet onder voor 'echte' bankbiljetten. Brixton Pound was één van de eerste gemeenschapsmunten die betalen per SMS (TXT2PAY) mogelijk maakte. De Bristol Pound adopteerde deze technologie maar ontwikkelde tevens een App waarmee consumenten elkaar en bij winkeliers kunnen betalen. Ook een ePOS (kassasysteem) op de tablet draagt bij aan het gemak voor consument en winkelier. De Bristol Pound heeft een intensieve samenwerking met de lokale Credit Union voor de uitvoering; dit geeft winkeliers en consumenten de zekerheid dat binnen kaders van de wet wordt geopereerd en de uitvoering aan professionele standaarden voldoet.

Sociale cohesie


Uit onderzoek door de universiteit van Bristol en de Brunel-universiteit in Londen blijkt dat, hoewel Transition Currencies primair zijn ontwikkeld om de lokale economie te ondersteunen, er ook positieve effecten zijn op de sociale cohesie en gemeenschapsvorming.


Bron: Brixton banks on community currency to boost local economy

Gemeenschapsmunten in Vlaanderen en Brussel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten