donderdag 1 december 2016

[Interview] Arcade City: "Antwerpse" platform cooperative

Het Amerikaanse Arcade City werd vorig jaar in geen tijd wereldwijd bekend als een tegenbeweging tegen Uber. Zij vonden dat de controle over digitale ritdeelplatforms bij de gebruikers zelf hoort te liggen. Enkele maanden geleden werd het Arcade City project concreet toen een groep Antwerpse Ethereum-ontwikkelaars besloot om met hen samen te werken. Digitale revolutie aan de Schelde, zowaar! Tijd voor een interview op New Commons. Arcade City is georganiseerd als een digitale stad met een digitale city council. Ik sprak met digitaal stadsplanner Kristien De Wachter van het Antwerpse Arcade City development team.


Hoe komt een Amerikaanse anti-Uberbeweging in Antwerpen terecht? 
Kristien: "Wij houden onze ogen voortdurend open rond initiatieven die zich voordoen rond decentrale ideeëngoed/blockchain. Op die manier botsten we op Arcade City, die zich profileerden als een disturber voor Uber. Ze hadden een facebookgroep waar ridesharing georganiseerd werd door voormalige Uber chauffeurs die hun werk kwijt waren nadat Uber vertrokken was in hun stad. Zij hadden een community en een plan om zich ooit te gaan organiseren met blockchain. En wij hadden de technologie in de vingers, en dezelfde visie, maar hadden nog geen community. Door met hen te chatten, hebben we snel ontdekt dat samengaan voor hetzelfde doel meer zou zijn dan 1+1=2"

Kristien De Wachter
Jullie willen een platform worden voor de deeleconomie, maar geen deelplatforms zoals Uber. Wat is het verschil?
Kristien: "Het echte verschil is dat er geen centrale partij is die “eigenaar” is van het platform, of die “controleert”. Uber bepaalt de regels, bepaalt de tarieven voor chauffeurs, is eigenaar van alle gegevens (zoals reputatie) en kan de fee die ze neemt eenzijdig verhogen.
Arcade City biedt een platform waar chauffeurs zelf kiezen wat hun tarieven zijn, eigenaar blijven van alle gegevens, met een reputatiesysteen dat afgeleid is van de op blockchain geregistreerde transacties. Er wordt een fee op elke transactie gehoffen, om verdere ontwikkeling van de app mogelijk te maken, maar in tegenstelling tot de 30% die Uber neemt, gaat het over 5% maximum, met de belofte dat deze fee daalt als er een bepaald bedrag binnen is, omdat er niemand centraal is die rijk wil worden. Als de fee verlaagt, betekent dat letterlijk meer winst voor zij die waarde bijdragen, in dit geval gaat de winst van de chauffeur omhoog. Ridesharing is de eerste concrete “game” die we in Arcade City lanceren, maar er zullen snel volgende p2p markten volgen, als in Arcade BnB, tweedehandsmarkt, ..."

Gebruikers kunnen “guilds” vormen. Is een “guild” te vergelijken met een common?  
Kristien: "Ja, een guild is een verzameling gebruikers die zich aligneren. Ze hebben dezelfde doelstellingen, ze maken hun eigen regels. Guilds kunnen zelf ook een fee heffen op de transacties binnen hun guild. Ze maken hier zelf de afspraken rond. Iedereen is vrij om deel uit te maken van een guild of niet, of om gebruik te maken van een bepaalde guild."

Arcade City ging oorspronkelijk over ritdelen. Welke andere toepassingen voorzien jullie? Welke apps hebben jullie momenteel zelf in de pijplijn? Van welke apps dromen jullie verder nog? 
Kristien: "Zoals al gezegd, ArcadeBnB is een logische, omdat de markt er ook al is, maar nog niet gedecentraliseerd. Maar hoe we het nu zien, willen we de mogelijkheid bieden op ons platform om eender welke p2p transactie te kunnen organiseren. Een heel eenvoudige marktplaats waar mensen transacties kunnen doen in ARC. Die marktplaats wordt georganiseerd in thema’s. We kunnen dan zien welke thema’s populair zijn, welke aantrek hebben, en die gaan we dan verder ontwikkelen tot een “op maat gemaakte” game in Arcade City. Zoals we nu doen voor Ridesharing. Op die manier laten we echt de gemeenschap bepalen wat er nodig is.

Jullie eerste en enige wapenfeit is voorlopig de uitgifte van een digitale munt, de ARC. Op welke manier draagt die bij aan de toepassingen die in de toekomst zullen worden ontwikkeld? Wat is de functie van die munt voor het opzetten van die parallelle, gedecentraliseerde economische structuren? 
Kristien: "De ARC token wordt het betaalmiddel voor alle transacties binnen Arcade City, voor alle games die er nog zullen komen. We zien de ARC token als een manier om de waarde die gecreëerd wordt door alle mensen in het systeem ook daar te houden, bij al die mensen. Daarom willen we een eigen munt en geen munt die een onderdeel is van een grotere economie, waar er centrale spelers zijn die de munt beheren."

Wordt Vlaanderen een laboratorium voor die nieuwe economie? Of is het niet omdat jullie in Antwerpen zitten dat de toepassingen daarom hier gebeuren?
Kristien: "Wat ridesharing betreft zien we een grote markt in de VS, omdat Uber daar zit en het principe daar beter bekend is. Het leuke is dat Arcade City overal in de wereld gewoon kan gestart worden, er is niets territoriaal aan verbonden. Wij gaan natuurlijk vanuit Antwerpen wel vertellen over Arcade City en de mogelijkheden ervan verspreiden. We zien alleen dat in de VS een team mensen echt dag en nacht bezig zijn met het propaganderen van de mogelijkheden. Uit ervaring weten we dat België niet bij de koplopers zijn van innovatieve toepassingen. Maar, wat niet is, kan nog komen."

Een platform functioneert maar als er ook gebruikers zijn, maar de gebruikers zullen maar komen als het platform functioneert. Hoe plannen jullie voorbij dit kip-of-het-ei probleem te raken? 
Kristien: "We hebben nu fondsen verworven met de tokensale, die ons de mogelijkheid geven om het platform te bouwen. We rekenen op de “swarm” in de VS, die staan te popelen om gebruikers aan te trekken. Er is zeker een grote groep die interesse heeft, en die zeker bereid is de kinderziektes van dit nieuwe systeem erbij te nemen, feedback te geven, en zo mee te bouwen aan een sterk platform."

Kan iedereen een initiatief opstarten op jullie platform? Hoe begin je eraan? 
Kristien: "Ja, natuurlijk. Nog even geduld daarvoor, maar de marktplaats zal de ideale plek zijn om iets te starten, te laten groeien en dan kan dat verder uitgebouwd worden om nog specifieker te voldoen aan de wensen van die specifieke p2p service."


 • Arcade City website
 • Lees hier de Arcade City whitepaper. 
 • Youtubekanaal met achtergrond en tutorials bvb. over hoe ARC aan te kopen. 
 • De basisfilosofie achter Arcade City is ontleend aan het boek Swarmwise, afkomstig uit de Zweedse Piratenpartij. Pdf hier gratis te downloaden. 

6 opmerkingen:

 1. Ben ook heel nieuwsgierig naar de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs/scholen, lokale democratie, circulaire economie, dus over meer dan geld/ARC :) Is daar in Antwerpen of elders in Europa al ervaring mee? bvd en hrgr.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. TalScout is a video interviewing platform for both job seekers, & the employers. Simplifing talent hiring process with automated screening, virtual campus hiring digital interview platform

  BeantwoordenVerwijderen
 3. HOE IK MIJN LENING KREEG VAN DIT GROTE BEDRIJF

  Hallo lieve mensen, ik ben Linda McDonald, momenteel woonachtig in Austin Texas, VS. Ik ben momenteel een weduwe met drie kinderen en ik zat in april 2018 in een financiële situatie en ik moest mijn rekeningen herfinancieren en betalen. Ik heb geprobeerd leningen te zoeken bij verschillende particuliere en zakelijke kredietinstellingen, maar nooit met succes, en de meeste banken hebben mijn krediet geweigerd, niet ten prooi vallen aan die schurken daar die ze zelf-geldschieters noemen, ze zijn allemaal oplichterij, alles wat ze willen is jouw geld en je hoort het niet meer van hen, ze hebben het me twee keer gedaan voordat ik Mr. David Wilson ontmoette. Het meest interessante deel is dat mijn lening binnen 74 uur aan mij is overgedragen, dus ik zal je adviseren om contact op te nemen met Mr. David als u bent geïnteresseerd in het krijgen van een lening en u weet zeker dat u hem op tijd kunt terugbetalen. U kunt contact met hem opnemen via e-mail ............. schema als u contact moet opnemen met een bedrijf met betrekking tot het beveiligen van een lening zonder onderpand, neem dan vandaag nog contact op met de heer David Wilson voor uw lening

  Ze bieden allerlei soorten leningen aan

  Kortlopende lening (5_10 jaar)
  Langlopende lening (20_40)
  Media termijn lening (10_20)
  Ze bieden lening zoals
  Woninglening ............., Zakelijke lening ........ Schuldlening .......
  Studielening .........., Startlening
  Zakelijke lening ......., Bedrijfslening .............. enz
  E-mail .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
  Als het gaat om financiële crisis en lening, dan is David Wilson lening de plek om te gaan, vertel hem gewoon dat ik mevrouw Linda McDonald u regisseer Veel geluk ................... ....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo, heb je financiële steun nodig? Heb je een lening nodig?
  Ik ben Susan Benson van Sunshine Financial Group. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Wij verlenen allerlei soorten leningdiensten (persoonlijke lening, zakelijke lening, hypotheeklening en vele andere). Wij verstrekken zowel langlopende als kortlopende leningen, gedekte en ongedekte leningen tegen een betaalbare rente van 3% per jaar. Voor meer informatie over onze service kunt u ons gewoon schrijven via mail: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of ons rechtstreeks een bericht sturen via WhatsApp of Telegram via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen uw financiële doelstellingen op lange en korte termijn te verbeteren, omdat uw financiële stabiliteit ons uiteindelijke doel is.

  Met wat er over de hele wereld gebeurt, worden veel mensen geconfronteerd met vroegtijdige financiële uitdagingen, sommigen vinden het om een ​​of andere reden zo moeilijk om een ​​lening te krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen.

  Wij kunnen u helpen met een oplossing voor uw financiële uitdagingen, schrijf gewoon naar mijn kantoor en wij helpen u met een lening. We hebben talloze individuen en organisaties geholpen die over de hele wereld met financiële moeilijkheden te maken hebben gehad. Wanneer u bij ons solliciteert, solliciteert u bij een vertrouwd bedrijf dat om uw financiële behoeften geeft, onze hoogste prioriteit is uw financiële stabiliteit.

  Voor meer informatie over ons kredietaanbod kunt u ons uw kredietaanvraag sturen via:
  E-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) OF;
  WhatsApp: +447903159998
  U kunt altijd en overal naar ons schrijven.
  2020 © ️Alle rechten voorbehouden

  BeantwoordenVerwijderen
 5. !!!!Het zal slecht zijn om dit alleen voor mezelf te houden. Ik kwam de beste binaire verwachting ooit tegen, Sir Carlos Crypto die me echt helpt om te investeren, hij is heel eerlijk en ijverig in zijn werk. Het enige wat ik deed was $ 500 investeren en binnen 7 dagen maakte hij $ 7000 winst voor mij. Neem contact met hem op via Whatsapp: +1 (216) 626-3236 of e-mail: carlose78910@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen