donderdag 1 december 2016

[Interview] Arcade City: "Antwerpse" platform cooperative

Het Amerikaanse Arcade City werd vorig jaar in geen tijd wereldwijd bekend als een tegenbeweging tegen Uber. Zij vonden dat de controle over digitale ritdeelplatforms bij de gebruikers zelf hoort te liggen. Enkele maanden geleden werd het Arcade City project concreet toen een groep Antwerpse Ethereum-ontwikkelaars besloot om met hen samen te werken. Digitale revolutie aan de Schelde, zowaar! Tijd voor een interview op New Commons. Arcade City is georganiseerd als een digitale stad met een digitale city council. Ik sprak met digitaal stadsplanner Kristien De Wachter van het Antwerpse Arcade City development team.


Hoe komt een Amerikaanse anti-Uberbeweging in Antwerpen terecht? 
Kristien: "Wij houden onze ogen voortdurend open rond initiatieven die zich voordoen rond decentrale ideeëngoed/blockchain. Op die manier botsten we op Arcade City, die zich profileerden als een disturber voor Uber. Ze hadden een facebookgroep waar ridesharing georganiseerd werd door voormalige Uber chauffeurs die hun werk kwijt waren nadat Uber vertrokken was in hun stad. Zij hadden een community en een plan om zich ooit te gaan organiseren met blockchain. En wij hadden de technologie in de vingers, en dezelfde visie, maar hadden nog geen community. Door met hen te chatten, hebben we snel ontdekt dat samengaan voor hetzelfde doel meer zou zijn dan 1+1=2"

Kristien De Wachter
Jullie willen een platform worden voor de deeleconomie, maar geen deelplatforms zoals Uber. Wat is het verschil?
Kristien: "Het echte verschil is dat er geen centrale partij is die “eigenaar” is van het platform, of die “controleert”. Uber bepaalt de regels, bepaalt de tarieven voor chauffeurs, is eigenaar van alle gegevens (zoals reputatie) en kan de fee die ze neemt eenzijdig verhogen.
Arcade City biedt een platform waar chauffeurs zelf kiezen wat hun tarieven zijn, eigenaar blijven van alle gegevens, met een reputatiesysteen dat afgeleid is van de op blockchain geregistreerde transacties. Er wordt een fee op elke transactie gehoffen, om verdere ontwikkeling van de app mogelijk te maken, maar in tegenstelling tot de 30% die Uber neemt, gaat het over 5% maximum, met de belofte dat deze fee daalt als er een bepaald bedrag binnen is, omdat er niemand centraal is die rijk wil worden. Als de fee verlaagt, betekent dat letterlijk meer winst voor zij die waarde bijdragen, in dit geval gaat de winst van de chauffeur omhoog. Ridesharing is de eerste concrete “game” die we in Arcade City lanceren, maar er zullen snel volgende p2p markten volgen, als in Arcade BnB, tweedehandsmarkt, ..."

Gebruikers kunnen “guilds” vormen. Is een “guild” te vergelijken met een common?  
Kristien: "Ja, een guild is een verzameling gebruikers die zich aligneren. Ze hebben dezelfde doelstellingen, ze maken hun eigen regels. Guilds kunnen zelf ook een fee heffen op de transacties binnen hun guild. Ze maken hier zelf de afspraken rond. Iedereen is vrij om deel uit te maken van een guild of niet, of om gebruik te maken van een bepaalde guild."

Arcade City ging oorspronkelijk over ritdelen. Welke andere toepassingen voorzien jullie? Welke apps hebben jullie momenteel zelf in de pijplijn? Van welke apps dromen jullie verder nog? 
Kristien: "Zoals al gezegd, ArcadeBnB is een logische, omdat de markt er ook al is, maar nog niet gedecentraliseerd. Maar hoe we het nu zien, willen we de mogelijkheid bieden op ons platform om eender welke p2p transactie te kunnen organiseren. Een heel eenvoudige marktplaats waar mensen transacties kunnen doen in ARC. Die marktplaats wordt georganiseerd in thema’s. We kunnen dan zien welke thema’s populair zijn, welke aantrek hebben, en die gaan we dan verder ontwikkelen tot een “op maat gemaakte” game in Arcade City. Zoals we nu doen voor Ridesharing. Op die manier laten we echt de gemeenschap bepalen wat er nodig is.

Jullie eerste en enige wapenfeit is voorlopig de uitgifte van een digitale munt, de ARC. Op welke manier draagt die bij aan de toepassingen die in de toekomst zullen worden ontwikkeld? Wat is de functie van die munt voor het opzetten van die parallelle, gedecentraliseerde economische structuren? 
Kristien: "De ARC token wordt het betaalmiddel voor alle transacties binnen Arcade City, voor alle games die er nog zullen komen. We zien de ARC token als een manier om de waarde die gecreëerd wordt door alle mensen in het systeem ook daar te houden, bij al die mensen. Daarom willen we een eigen munt en geen munt die een onderdeel is van een grotere economie, waar er centrale spelers zijn die de munt beheren."

Wordt Vlaanderen een laboratorium voor die nieuwe economie? Of is het niet omdat jullie in Antwerpen zitten dat de toepassingen daarom hier gebeuren?
Kristien: "Wat ridesharing betreft zien we een grote markt in de VS, omdat Uber daar zit en het principe daar beter bekend is. Het leuke is dat Arcade City overal in de wereld gewoon kan gestart worden, er is niets territoriaal aan verbonden. Wij gaan natuurlijk vanuit Antwerpen wel vertellen over Arcade City en de mogelijkheden ervan verspreiden. We zien alleen dat in de VS een team mensen echt dag en nacht bezig zijn met het propaganderen van de mogelijkheden. Uit ervaring weten we dat België niet bij de koplopers zijn van innovatieve toepassingen. Maar, wat niet is, kan nog komen."

Een platform functioneert maar als er ook gebruikers zijn, maar de gebruikers zullen maar komen als het platform functioneert. Hoe plannen jullie voorbij dit kip-of-het-ei probleem te raken? 
Kristien: "We hebben nu fondsen verworven met de tokensale, die ons de mogelijkheid geven om het platform te bouwen. We rekenen op de “swarm” in de VS, die staan te popelen om gebruikers aan te trekken. Er is zeker een grote groep die interesse heeft, en die zeker bereid is de kinderziektes van dit nieuwe systeem erbij te nemen, feedback te geven, en zo mee te bouwen aan een sterk platform."

Kan iedereen een initiatief opstarten op jullie platform? Hoe begin je eraan? 
Kristien: "Ja, natuurlijk. Nog even geduld daarvoor, maar de marktplaats zal de ideale plek zijn om iets te starten, te laten groeien en dan kan dat verder uitgebouwd worden om nog specifieker te voldoen aan de wensen van die specifieke p2p service."


  • Arcade City website
  • Lees hier de Arcade City whitepaper. 
  • Youtubekanaal met achtergrond en tutorials bvb. over hoe ARC aan te kopen. 
  • De basisfilosofie achter Arcade City is ontleend aan het boek Swarmwise, afkomstig uit de Zweedse Piratenpartij. Pdf hier gratis te downloaden. 

3 opmerkingen:

  1. Ben ook heel nieuwsgierig naar de ontwikkelingen op het gebied van onderwijs/scholen, lokale democratie, circulaire economie, dus over meer dan geld/ARC :) Is daar in Antwerpen of elders in Europa al ervaring mee? bvd en hrgr.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. TalScout is a video interviewing platform for both job seekers, & the employers. Simplifing talent hiring process with automated screening, virtual campus hiring digital interview platform

    BeantwoordenVerwijderen