dinsdag 26 april 2016

Uber, helder als water

Foto: Waterworld.com Sanitation Revolution
Gisteren had ik het voorrecht om deel te nemen aan een debat over de deeleconomie in De Warande te Brussel. Tussen exquise pot en pint deelde ik de visie van Taxistop. Andere sprekers waren Filip Nuytemans van Uber en Vlerick-professor Marion Debruyne.

In zo'n debat wordt natuurlijk snel de controverse opgezocht: to Uber or not to Uber.



De teneur van het publiek was heel erg optimistisch: "Laten we die deeleconomie als een opportuniteit bekijken."

Ikzelf heb de neiging om genuanceerder naar de deeleconomie te kijken. Oh ja, ik zie heel wat opportuniteiten, zeker ook in de activiteiten die Uber ontplooit. Mijn mening is erg gelijklopend met de opinie die Rogier hier eerder neerschreef in "Hoe verhoudt Uber zich tot de commons".

Tijdens een debat of aan de toog is het weliswaar  niet eenvoudig om helder over de bedreigingen te spreken. Je gaat al snel een academische terminologie hanteren, weinig boeiend, tenzij voor de deeleconomie-freaks.

Gisteren kreeg ik echter een bijzonder goede tip van Uber. Nuytemans stelde Uber voor als het platform dat aan iedereen over heel de wereld op een bijzonder gebruiksvriendelijke wijze mobiliteit wil aanbieden. "Mobiliteit moet zo eenvoudig zijn, als toegang tot water."

Dat Uber mobiliteit organiseren vergelijkt met het aanbieden van water, vind ik heel erg interessant.

Uber vergeet dat vandaag 768 miljoen mensen geen toegang hebben tot water in hun nabije omgeving. Uber gaat ook nog eens voorbij aan het grote waterdebat. Vinden wij het OK dat de watervoorzieningen geprivatiseerd worden? In 2014 verzamelde het Europees burgerinitiatief Right2Water 1,7 miljoen handtekeningen om toegang tot water als mensenrecht te garanderen. Daarbij stelden zij de liberalisering van de watervoorzieningen aan de kaak.

Right2Water berekende de kost van de waterprivatisering in Engeland en Wales . Ze kwamen o.a. tot de volgende bevindingen:
  • 1/3de van de kost van water gaat naar banken en investeerders
  • De privatisering zorgt per huishouden voor een meerkost van 80£ per jaar
  • 6 betrokken firma’s ontduiken handig, en legaal, miljoenen aan belastingen
Het rapport gaat nog wat door, maar één ding is zeker. De missie van de bedrijven is niet zozeer gedreven door kwaliteitsvolle, betaalbare watervoorzieningen.

Moet de overheid dan de watervoorzieningen blijven organiseren?
Ook de overheid, zeker in heel wat ontwikkelingslanden, is niet altijd betrouwbaar gebleken in het ontwikkelen van een kwaliteitsvol aanbod. In een studie van Protos wordt samenwerking aanbevolen. Een overheid die duurzame en ethische regels oplegt, en een kader waardoor privé-ondernemingen kunnen investeren.

Het water tussen mij en Uber is helemaal niet zo diep. Ik hoop dat Uber erin slaagt om wereldwijd kwaliteitsvol vervoer uit de kraan te laten lopen. Ik hoop ook dat Uberpool hun succesvolste product wordt, want daar wordt onze mobiliteit een stuk beter van.

Ik hoop dat Uber een partner wordt van overheden en samenwerkt aan een ethisch en duurzaam kader, waarin het gaat over rechten van consumenten en werknemers, rechtvaardige belastingen en/of lokale duurzame investeringen.

Die hoop op samenwerking is – misschien – ijdel.

5 opmerkingen:

  1. Hallo kijker
    Wij zijn professionele handelaren, die wekelijks forex en binair voor investeerders verdienen, vertellen u graag meer over ons investeringsplatform waar u al vanaf $ 200 kunt beleggen en wekelijks $ 2000 kunt verdienen. Veel mensen hebben al eerder van dit investeringsaanbod geprofiteerd. en tijdens dit convid-19-virus, als u financiële moeilijkheden doormaakt als gevolg van dit coronavirus en u heeft hulp nodig bij het betalen van rekeningen, kiest u gewoon een geschikt investeringsplan voor uzelf en begint u wekelijks winst te maken: $ 500 om $ 7.000 te verdienen in 7 dagen: $ 1000 om $ 10000 te verdienen in 7 dagen: $ 5000 om in 7 dagen $ 50000 te verdienen.
    Neem nu contact op via WhatsApp om uw investering te starten: (+12166263236)
    e-mail: carlose78910@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heb je een lening nodig? Ben je op zoek geweest naar waar je een lening kunt krijgen? Heeft u geprobeerd een lening te krijgen? solliciteer dan nu bij? (christywalton355@gmail.com) als je een betaalbare lening wilt krijgen. Lening wordt hier aangeboden tegen een zeer lage rente van 2%. Neem nu contact met ons op als u interesse heeft.

    BeantwoordenVerwijderen

  3. i was lost with no hope for my wife was cheating and had always got away with it because i did not know how or always too scared to pin anything on her. with the help a friend who recommended me to who help hack her phone, email, chat, sms and expose her for a cheater she is. I just want to say a big thank you to ( int.hackers002@gmail.com) . am sure someone out there is looking for how to solve his relationship problems, you can also contact him for all sorts of hacking job..he is fast and reliable. you could also WHATSAPP HIM +1(765) 705-0044

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ben je al een tijdje blut en vraag je je nog steeds af hoe je je bedrijf kunt financieren of schulden kunt betalen? Daarom maken we het voor alle klanten gemakkelijk om snel een lening te krijgen tegen een rente van 2%. We zijn door de overheid goedgekeurd en we geven leningen zowel ver als dichtbij, wees de eerste die een lening aanvraagt. Wij verstrekken leningen aan particulieren, instellingen, zakelijke organisaties en bedrijven. We zijn snel, dynamisch en betrouwbaar. Geïnteresseerde aanvrager moet gerust contact met ons opnemen via e-mail:kelvinsmithfunds@yahoo.com

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bent u op zoek geweest naar financieringsopties voor uw nieuwe huisaankoop, bouw, onroerendgoedlening, herfinanciering, schuldconsolidatie, persoonlijke of zakelijke doeleinden? Welkom in de toekomst! Financiering gemakkelijk gemaakt bij ons. Neem contact met ons op aangezien we onze financiële dienst aanbieden tegen een lage en betaalbare rente van 3% voor lange en korte leentermijnen, met 100% garantielening. Geïnteresseerde aanvragers moeten contact met ons opnemen voor verdere procedures voor het verwerven van leningen via: joshuabenloancompany@aol.com

    BeantwoordenVerwijderen