donderdag 14 april 2016

backlash tegen de deeleconomie

De backlash tegen de deeleconomie, niet in geringe mate aangevuurd door traditionele middenveldsorganisaties, is in volle gang. Getuige daarvan het thema van komend Ouishare Fest (18-21 mei in Parijs): After The Gold Rush. De hoerastemming is omgeslagen in dysforie. Wie zegt "deeleconomie" of "P2P" is niet langer een wereldverbeteraar maar moet zich omgekeerd verdedigen waarom regels worden omzeild en jobs worden uitgehold. 

De negatieve beeldvorming wordt in grote mate bepaald door de berichtgeving rond Uber en Airbnb. Wanneer deeleconomie aandacht krijgt in traditionele media mag je er donder op zeggen dat Airbnb een nieuw jaarrapport uit heeft of dat ergens een actie loopt van boze taxichauffeurs. 

Nochtans zijn Uber en Airbnb slechts het topje van de ijsberg. Digitale platforms laten toe mensen op een manier te organiseren die in principe zowel efficiĆ«nter als waardevoller is. Er is geen enkele reden waarom toepassingen beperkt zouden moeten blijven tot de ambities van venture-capital-backed unicorns uit Silicon Valley. 

Lees hier een interessante post van Paul Taylor over "What if Uber did health, housing and social care?"


De voornaamste reden waarom het momenteel toch vooral de Ubers en Airbnbs van deze wereld zijn die de wereld veranderen? Diegenen die zelf die nieuwe technologie zouden moeten gebruiken om gezondheidszorg en huisvesting heruit te vinden, hebben het mogelijk te druk met klagen over hoe anderen ze gebruiken.

Middenveld, time to wake up; geen woorden maar daden nu. Met een beetje greenwashing ga je er heus niet geraken. 

1 opmerking:

  1. LETS Vlaanderen, local exchange an trade. A wast de ramen van B, B doet boodschappen voor C en C babysit bij A

    BeantwoordenVerwijderen