dinsdag 10 mei 2016

Waarom we onszelf te pletter werken

Het aantal langdurig zieken steeg op 10 jaar tijd met 64 procent. Hoe komt het toch dat steeds meer mensen niet meer willen/kunnen meedoen? Als één van de voornaamste oorzaken wijst het Riziv op de sterke toename van psychologische aandoeningen. Het aantal burnouts, depressies en zelfmoorden is in ons land inderdaad schrikbarend hoog. Minder werken en hoger loon is volgens velen de sleutel naar “werkbaar werk”.
"Wat ooit de motor van sociale gelijkheid was, is nu die van de rat race."

Er is evenwel maar weinig verband tussen burnouts en teveel werken of te weinig loon. We zijn de afgelopen decennia per werknemer steeds minder gaan werken en steeds meer gaan verdienen, terwijl net in die periode de epidemie van burnouts, depressies en zelfmoorden uitbrak. Het is niet omdat onze burnouts, depressies en zelfmoordpogingen samen stijgen met de productiviteit dat die productiviteit daar ook de oorzaak van is. Het kan evengoed zijn dat ze samen voorkomen niet omdat er een causaal verband is tussen beide maar omdat ze allebei dezelfde oorzaak hebben: standaardisering. We worden dan niet productiever omdat we harder werken, maar vooral omdat we door standaardisering betere machines hebben en ons werk efficiënter organiseren. Maar het is diezelfde standaardisering die ons ook ongelukkig maakt. We zijn dan niet ongelukkig omdat we zoveel werken, maar net omgekeerd: we kunnen onszelf als veelzijdig mens niet genoeg ontplooien omdat we vastzitten in een eenzijdig, gestandaardiseerd systeem. Vooruitgang door standaardisering maakt ons “eendimensionale mensen”, aldus de Duitse socioloog Herbert Marcuse.
Hoe is het zover kunnen komen? Door het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers ontstond een virtueuze cirkel die zowel winsten als rechten deed groeien. Voor de werknemer zelf is die virtueuze cirkel eerder een looprad, dat almaar sneller draait en steeds moeilijker toegankelijk wordt. En zo wordt iets als de index, ooit de motor van sociale gelijkheid, nu die van de rat race. Hoe groter de voordelen voor wie al in het systeem zit, hoe moeilijker het wordt om erin te komen (werkloosheid bij jongeren en allochtonen) en erin te blijven (burnouts, depressies, vervroegde pensionering, zelfmoorden; België is er stuk voor stuk kampioen in). Waarom blijven mensen toch in dat looprad? In onze maatschappij is werk een van de enige manieren om volwaardig te participeren aan de maatschappij. Geen toegang tot werk is zowat hetzelfde als excommunicatie in de Middeleeuwen. Toen enkel voor de grootste misdadigers, vandaag vroeg of laat het lot van iedereen. De vrees om uitgesloten te worden is de angstmotor waarmee we elkaar dwingen op het looprad te blijven en diegenen verstoten die ernaast vallen.

Zo bekeken ligt de sleutel tot werkbaar werk niet bij het verder aanjagen, maar het herwinnen van de controle over het looprad. Dat kan als we aanvaarden dat sociale vooruitgang al lang niet meer gaat over loon, maar over toegang. Mensen gaan vandaag niet kapot van armoede, maar omdat ze verbannen worden uit het maatschappelijk leven. We zouden er dus moeten in slagen een deel van dat loon in te ruilen voor een rijkere, toegankelijkere werkervaring.

"Het draait niet langer om loon, maar om toegang" 

De oplossing is misschien dichterbij dan we denken: de deeleconomie. Uiteraard verguisd door de vakbonden want je moet er vaak meer werken voor minder loon. Maar wat als geld nu eens niet het enige is waar mensen om geven? Tot spijt van wie het benijdt, dat is precies wat het succes van de vele deelplatforms laat zien. In de deeleconomie gaat het niet zozeer om wat je bezit, maar om wat je kan gebruiken; wat je hebt is dus minder belangrijk dan wie je kent. En waarom bang zijn om je job te verliezen, als je zo weer een nieuwe hebt? Je moet er vaak langer werken, maar dan wel op een manier die je niet reduceert tot een instrument van economische en sociale groei. De lonen zijn er lager, maar je werkt wel binnen structuren die jou als doel hebben, in plaats dat jij je te pletter moet lopen voor de structuren. Je doet er werk waarin je al je talenten kwijtkunt (thuiskok, hoteluitbater, taxichauffeur), in plaats van één aspect ervan eindeloos te moeten exploiteren.

Kortom, deeleconomie laat mensen toe de controle over het looprad te herwinnen en garandeert hun toegang tot het maatschappelijk leven. Ze vormt zo een krachtige nieuwe hefboom voor werkbaar werk. Als oplossing staat ze misschien nog niet helemaal op punt. Maar als ze al niet het beste antwoord geeft, dan nog biedt ze tenminste een antwoord op de juiste vraag.


 Deze post is de integrale versie van het opiniestuk dat op 10 mei verscheen in De Morgen als "Waarom we onszelf te pletter werken"

Het stuk veroorzaakte een dagenlang debat over deeleconomie. Klik hier voor een overzicht van dat debat met links.  

13 opmerkingen:

  1. HOE IK MIJN LENING KREEG VAN DIT GROTE BEDRIJF

    Hallo lieve mensen, ik ben Linda McDonald, momenteel woonachtig in Austin Texas, VS. Ik ben momenteel een weduwe met drie kinderen en ik zat in april 2018 in een financiële situatie en ik moest mijn rekeningen herfinancieren en betalen. Ik heb geprobeerd leningen te zoeken bij verschillende particuliere en zakelijke kredietinstellingen, maar nooit met succes, en de meeste banken hebben mijn krediet geweigerd, niet ten prooi vallen aan die schurken daar die ze zelf-geldschieters noemen, ze zijn allemaal oplichterij, alles wat ze willen is jouw geld en je hoort het niet meer van hen, ze hebben het me twee keer gedaan voordat ik Mr. David Wilson ontmoette. Het meest interessante deel is dat mijn lening binnen 74 uur aan mij is overgedragen, dus ik zal je adviseren om contact op te nemen met Mr. David als u bent geïnteresseerd in het krijgen van een lening en u weet zeker dat u hem op tijd kunt terugbetalen. U kunt contact met hem opnemen via e-mail ............. schema als u contact moet opnemen met een bedrijf met betrekking tot het beveiligen van een lening zonder onderpand, neem dan vandaag nog contact op met de heer David Wilson voor uw lening

    Ze bieden allerlei soorten leningen aan

    Kortlopende lening (5_10 jaar)
    Langlopende lening (20_40)
    Media termijn lening (10_20)
    Ze bieden lening zoals
    Woninglening ............., Zakelijke lening ........ Schuldlening .......
    Studielening .........., Startlening
    Zakelijke lening ......., Bedrijfslening .............. enz
    E-mail .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
    Als het gaat om financiële crisis en lening, dan is David Wilson lening de plek om te gaan, vertel hem gewoon dat ik mevrouw Linda McDonald u regisseer Veel geluk ................... ....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. !Ik verstrek leningen aan bedrijven en particulieren met een redelijke rente van 2%. E-mail naar: (christywalton355@gmail.com) als u geïnteresseerd bent in de leningaanbieding.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als je een probleem hebt met je huidige kredietscore, of als je geen lening kunt krijgen en je vindt het moeilijk om de huishuur te betalen. We zijn gegarandeerd en in staat om financiële diensten te verlenen aan al onze talrijke klanten over de hele wereld met onze flexibele leningspakketten. We opereren onder duidelijke en begrijpelijke voorwaarden en bieden allerlei soorten leningen aan geïnteresseerde klanten, bedrijven, bedrijven, zakelijke organisaties, particulieren en vastgoedinvesteerders. Neem contact met ons op via e-mail: danielpetersonloan7@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  4. HELLO VIEWERS

    TESTIMONY ON HOW I GOT MY LOAN $300,000.00USD FROM A FINANCE COMPANY LAST WEEK Email for immediate response: drbenjaminfinance@gmail.com

    Do you need a loan to start a business or pay your debts {Dr.Benjamin Scarlett Owen} can also help you with a legit loan offer. He Has also helped some other colleagues of mine with a loan finance. Get your Blank ATM card or CREDIT CARD deliver to your doorstep that works in all ATM machines all over the world with the help of BENJAMIN LOAN FINANCE the ATM cards can be used to withdraw at the ATM Machines or swipe, at stores and POS. they give out this cards to all interested clients worldwide, If you need a loan without cost/stress he his the right loan lender to wipe away your financial problems and crisis today. BENJAMIN LOAN FINANCE holds all of the information about how to obtain money quickly and painlessly via Email drbenjaminfinance@gmail.com

    THANK YOU ALL

    BeantwoordenVerwijderen
  5. LENINGAANBIEDING VAN NOVELTY FINANCE"
    Hallo!!! Heeft u een lening nodig? Zo ja, dan raad ik u aan om een ​​lening aan te vragen bij Novelty Finance.

    Mijn naam is Davina Claire, ik ben de financieel directeur van Novelty Finance en u kunt een lening aanvragen bij mijn bedrijf en binnen 24 tot 48 uur een lening op uw rekening hebben staan. Het is mij opgevallen dat veel mensen het zo moeilijk vinden om een ​​lening te krijgen van hun lokale banken of andere financiële instellingen vanwege de hoge rente, onvoldoende onderpand, de verhouding tussen schulden en inkomen, een lage kredietscore of andere redenen.

    Bij NOVELTY FINANCE bieden we financieringsoplossingen. Wij bieden alle soorten leningen aan (persoonlijke lening, zakelijke lening en vele andere). We bieden flexibele en meerdere leningopties, inclusief beveiligde en ongedekte leningen, langlopende en kortetermijnleningen die zijn afgestemd op uw financiële behoeften.

    Voor vragen/vragen? - (Stuur een mail naar noveltyfinances@gmail.com of Bel / WhatsApp via: +447915601531)

    We streven ernaar om lenen gemakkelijk, gemakkelijk en betaalbaar te maken.

    Onze service is zeer snel, betrouwbaar en betrouwbaar en u kunt tot € 15 miljoen lenen tegen een gesubsidieerde rente van 3% per jaar. Wij zijn het juiste bedrijf om contact op te nemen als u dringend een lening nodig heeft.

    Geen wachttijden of stressvolle bankbezoeken meer, onze service staat 24/7 voor u klaar. U kunt altijd en overal een lening aanvragen op uw eigen geschikte plek met uw telefoon of uw laptop, u hoeft alleen maar contact met ons op te nemen via
    E-mail: (noveltyfinances@gmail.com) OF
    bel en schrijf ons op WhatsApp via: +447915601531

    We zijn altijd enthousiast om financiële steun te bieden.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Welcome to the future! Financing made easy with Prof. Mrs. DOROTHY LOAN INVESTMENTS

    Hello, Have you been looking for financing options for your new business plans, Are you seeking for a loan to expand your existing business, Do you find yourself in a bit of trouble with unpaid bills and you don’t know which way to go or where to turn to? Have you been turned down by your banks? MRS. DOROTHY JEAN INVESTMENTS says YES when your banks say NO. Contact us as we offer financial services at a low and affordable interest rate of 2% for long and short term loans. Interested applicants should contact us for further loan acquisition procedures via profdorothyinvestments@gmail.com

    I'm here to share an amazing life changing opportunity with you. its called Bitcoin / Forex trading options, Are you interested in earning a consistent income through binary/forex trade? or crypto currency trading. An investment of $200 can get you a return of $2,840 in 7 days of trading, We invest in all profitable projects with cryptocurrencies. It goes on and on The higher the investment, the higher the profits. Your investment is safe and secured and payouts assured 100%. if you wish to know more about investing in Cryptocurrency and earn daily, weekly OR Monthly in trading on bitcoin or any cryptocurrency and want a successful trade without losing Contact MRS.DOROTHY JEAN INVESTMENTS profdorothyinvestments@gmail.com

    categories of investment

    Cryptocurrency
    Loan Offer
    Mining Plan
    Business Finance Plan
    Binary option Trade Plan
    Forex trade Plan
    Stocks market Trade Plan
    Return on investment (ROI) Plan
    Gold and Silver Trade Plan
    Oil and Gas Trade Plan
    Diamond Trade Plan
    Agriculture Trade Plan
    Real Estate Trade Plan

    YOURS IN SERVICE
    Mrs. Dorothy Pilkenton Jean
    Financial Advisor on Bank Instruments,
    Private Banking and Client Services
    Email Address: profdorothyinvestments@gmail.com
    Operation: We provide Financial Service Such As Bank Instrument
    From AA Rate Banks, Cash Loan,BG,SBLC,BOND,PPP,MTN,TRADING,FUNDING MONETIZING etc.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dag iedereen,
    Ik zal je een geheim vertellen om rijk te worden met bitcoin-investeringen "een wijs persoon zou geld in zijn hoofd moeten hebben, maar niet in zijn hart. Elke dag is een dag van nieuwe beslissingen. Het is jouw keuze om rijk of arm te zijn & blijf worstelen, begin binnen 72 uur meer geld te verdienen met een legitieme en professionele handelaar zoals ik. Beleggingsplannen zijn nu open met een minimale investering van $ 200, je kunt $ 2000 verdienen in 72 uur.

    Investeer $200 verdien $2.000
    Investeer $ 500 verdien $ 5.000
    Investeer $ 700 verdien $ 7.000
    Investeer $ 1.000 verdien $ 10.000
    Investeer $ 2.000 verdien $ 20.000
    Investeer $ 5.000 verdien $ 50.000
    Investeer $7.000 verdien $70.000

    Mis deze duidelijke kans niet om uw financiële vrijheid te bereiken, degenen die nu nog niet klaar zijn om te investeren, zijn niet klaar om vervroegd met pensioen te gaan, zijn niet afhankelijk van één enkele bron van inkomsten, laat ons vandaag voor u handelen en beginnen met het maken van winst voor u. Neem contact met ons op via WhatsApp: +1(252)285-2093 E-mail: andersoncarlassettrade@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ben zo opgewonden dat ik vandaag mijn lening van Sabine Helps heb ontvangen, ik zal voor altijd dankbaar blijven, ik zal met iedereen delen en getuigen voor je goede gezelschap. Als u zich in een financiële crisis bevindt, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen om dit speciaal voor een geldschieter te brengen die leningen verstrekt tegen 2% rente over het hele universum. Vraag uw legitieme lening aan bij de online services van Karin Sabine en verspil uw tijd niet met nepkredietverstrekkers, e-mail sabinhelps@gmail. com van whatsapp +1 (689) 247 6462

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Dag Beste Leningzoeker, Heeft u een dringend financieel krediet nodig ***? * Zeer snelle en directe overschrijving op uw bankrekening * Terugbetaling start acht maanden nadat u het geld op uw bankrekening heeft gekregen * Lage rente van 1% * Lange termijn aflossing (1-30 jaar) Hoogte * Flexibel ***dan maandelijks betaling *. Hoe lang wordt het gefinancierd? Na het indienen van de aanvraag *** U kunt een voorlopig antwoord verwachten in minder dan 24 uur financiering binnen 72-96 uur na ontvangst van de informatie die zij van u nodig hebben. Als u geïnteresseerd bent, neem dan contact met ons op via: unisoncreditunion344@gmail.com en vul het onderstaande leningaanvraagformulier in. Leningaanvraagformulier: Volledige naam:.................... Land:...................... Staat:............. Stad:............. Geslacht:................ ......... Telefoonnummer:........... Bedrag van de lening :.......... Maandinkomen:.......... Beroep:................... .... Uitleenperiode:...................... . ................ Doel van de lening:......................... .... ....... E-mailadres:...................... ................ Heeft u al eerder gesolliciteerd?.................. We wachten op uw dringende sollicitatieformulier om in te vullen. Email ons:
    (unisoncreditunion344@gmail.com) Met vriendelijke groeten. Dhr. UNISON Bedrijfsnaam: UNISON CREDIT UNION E-mailadres: unisoncreditunion344@gmail.com
    E-mailadres: unisoncreditunion344@gmail.com
    E-mailadres: unisoncreditunion344@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik wil dit medium gebruiken om alle leningzoekers te waarschuwen heel voorzichtig te zijn omdat er overal oplichterij is. Enkele maanden geleden was ik financieel gespannen, en door mijn wanhoop werd ik opgelicht door verschillende online kredietverstrekkers. Ik had bijna de hoop verloren totdat een vriend van mij me doorverwees naar een zeer betrouwbare geldschieter, Karin Sabine genaamd, die me zonder enige stress een ongedekte lening van 15.000 euro onder 24 uur leende. Als u een lening nodig heeft, neem dan nu contact met hen op via e-mail: sabinhelps@gmail.com of WhatsApp +79267494861.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een beveiligde en ongedekte lening nodig? Investeringsleningen? auto leningen? Zakelijke leningen? Persoonlijke leningen? Internationale leningen. Stuur ons een e-mail als u geïnteresseerd bent. E-mail: (dakany.endre@gmail.com)

    Dringende lening aanbieding.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Gewoon in een woord wauw!! Ik kan niet geloven dat het geld al op mijn rekening staat. Dankje, dankje, dankje! Je hebt van wat meestal een lange, inspannende en ontmoedigende taak is, een zeer plezierige en efficiënte ervaring gemaakt. Ik kan jullie en mevrouw Karin Sabine Loans niet genoeg bedanken. Mevrouw Karin Sabine Leningen voor een geweldig systeem en u voor een geweldige service. Jullie zijn allebei geweldig! als je een dringende lening nodig hebt, kun je ze e-mailen op sabinhelps@gmail. com of whatsapp haar op +1 (689) 247-6462,

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hallo allemaal, ik ben super opgewonden vandaag. Ik zag reacties van mensen die al een lening hadden ontvangen van Sabinhelps@gmail.com en toen besloot ik me aan te melden op basis van hun aanbevelingen. Een paar uur geleden bevestigde ik dat ik in totaal 10.000 euro had van mijn eigen bankrekening afgeschreven. Dit is echt geweldig nieuws en ik raad iedereen die een echte lening nodig heeft aan om een aanvraag in te dienen via e-mail: sabinhelps@gmail.com of whatsapp haar op +1 (689) 247-6462

    BeantwoordenVerwijderen