zondag 15 mei 2016

[verslag] Assembly of the Commons 10/05: complementaire munten


Suzy Maes en Kris Van der Velpen van Time2Care zetten zich in voor de introductie van zorgmunten in Vlaanderen. Met een zorgmunt maakt worden mensen met een zorgvraag niet benaderd op basis van wat ze niet meer kunnen, maar op basis van wat ze wel nog kunnen. In plaats van genezing staat herwaardering en preventie centraal.


Een complementaire munt laat toe om een geheel eigen incentivestructuur te creëren. Typisch gaat het om gedrag dat te kleinschalig is om financieel te belonen, maar wel veel verschil kan maken wanneer het systematisch wordt aangepast. Een voorbeeld was een socialehuisvestingmaatschappij die bewoners via een complementaire munt beloont wanneer ze hun huishuur op tijd betalen.

Over het algemeen laten complementaire munten toe gaten in de markt op te lossen: onderbenutte capaciteit wordt gekoppeld met onbeantwoorde vraag. Veel vrijwilligers willen zich vandaag nog wel engageren, maar liever niet systematisch bijvoorbeeld elke maandag. Een complementaire munt kan een oplossing zijn die ervoor zorgt dat er altijd wel iemand beschikbaar is die maandag, ook al is dat niet altijd dezelfde persoon. De munt koppelt op die manier het onderbenutte engagement van vrijwilligers aan bestaande zorgvragen.

Achter de "Troeven", hun complementaire munt in Turnhout, zit een digitaal platform. Er werd veel aandacht aan besteed dat dit digitale platform schaalbaar zou zijn. Andere complementaire munten kunnen zich er in principe volledig gratis op aansluiten om van daaruit hun eigen munt te beheren.

De Troeven zijn verankerd bij de Turnhoutse middenstand en enkele stadsdiensten. De reden daarvoor is niet enkel inwisselbaarheid garanderen, maar ook financiering van de munt en het betrekken van zoveel mogelijk verschillende mensen. Het project wordt momenteel nog ondersteund vanuit Vlaanderen, maar zou op termijn zelfbedruipend moeten kunnen worden.

De sessie was pittig en interactief dankzij het enthousiasme van de sprekers en de aanwezigheid van heel wat initiatiefnemers van complementaire munten uit het Gentse (pluimkes, lets, torekes,...) Het werd alweer een fijne avond!

De Assembly of the Commons van volgende maand gaat door op 14 juni met Sofie Verhalle. Ze zal het hebben over het kip-of-het-ei probleem hoe je een platform kan laten groeien als er nog niet veel leden zijn. Volgens haar kunnen niet commerciële initiatieven wat dat betreft nog veel leren van commerciële voorbeelden. 

5 opmerkingen:

  1. HOE IK MIJN LENING KREEG VAN DIT GROTE BEDRIJF

    Hallo lieve mensen, ik ben Linda McDonald, momenteel woonachtig in Austin Texas, VS. Ik ben momenteel een weduwe met drie kinderen en ik zat in april 2018 in een financiële situatie en ik moest mijn rekeningen herfinancieren en betalen. Ik heb geprobeerd leningen te zoeken bij verschillende particuliere en zakelijke kredietinstellingen, maar nooit met succes, en de meeste banken hebben mijn krediet geweigerd, niet ten prooi vallen aan die schurken daar die ze zelf-geldschieters noemen, ze zijn allemaal oplichterij, alles wat ze willen is jouw geld en je hoort het niet meer van hen, ze hebben het me twee keer gedaan voordat ik Mr. David Wilson ontmoette. Het meest interessante deel is dat mijn lening binnen 74 uur aan mij is overgedragen, dus ik zal je adviseren om contact op te nemen met Mr. David als u bent geïnteresseerd in het krijgen van een lening en u weet zeker dat u hem op tijd kunt terugbetalen. U kunt contact met hem opnemen via e-mail ............. schema als u contact moet opnemen met een bedrijf met betrekking tot het beveiligen van een lening zonder onderpand, neem dan vandaag nog contact op met de heer David Wilson voor uw lening

    Ze bieden allerlei soorten leningen aan

    Kortlopende lening (5_10 jaar)
    Langlopende lening (20_40)
    Media termijn lening (10_20)
    Ze bieden lening zoals
    Woninglening ............., Zakelijke lening ........ Schuldlening .......
    Studielening .........., Startlening
    Zakelijke lening ......., Bedrijfslening .............. enz
    E-mail .......... (davidwilsonloancompany4@gmail.com)
    Als het gaat om financiële crisis en lening, dan is David Wilson lening de plek om te gaan, vertel hem gewoon dat ik mevrouw Linda McDonald u regisseer Veel geluk ................... ....

    BeantwoordenVerwijderen
  2. !Ik verstrek leningen aan bedrijven en particulieren met een redelijke rente van 2%. E-mail naar: (christywalton355@gmail.com) als u geïnteresseerd bent in de leningaanbieding.!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. HELLO VIEWERS

    TESTIMONY ON HOW I GOT MY LOAN $300,000.00USD FROM A FINANCE COMPANY LAST WEEK Email for immediate response: drbenjaminfinance@gmail.com

    Do you need a loan to start a business or pay your debts {Dr.Benjamin Scarlett Owen} can also help you with a legit loan offer. He Has also helped some other colleagues of mine with a loan finance. Get your Blank ATM card or CREDIT CARD deliver to your doorstep that works in all ATM machines all over the world with the help of BENJAMIN LOAN FINANCE the ATM cards can be used to withdraw at the ATM Machines or swipe, at stores and POS. they give out this cards to all interested clients worldwide, If you need a loan without cost/stress he his the right loan lender to wipe away your financial problems and crisis today. BENJAMIN LOAN FINANCE holds all of the information about how to obtain money quickly and painlessly via Email drbenjaminfinance@gmail.com

    THANK YOU ALL

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Do you need a quick long or short term Loan with a relatively low interest rate as low as 3%? We offer business Loan, personal Loan, home Loan, auto Loan, student Loan, debt consolidation Loan etc.. no matter your credit score.
    Personal Loans (Secure and Unsecured) Email us: ziploanfinance@protonmail.com
    Business Loans (Secure and Unsecured)
    Consolidation Loan and many more.

    Contact US for more information about Loan offer and we will solve your
    financial problem. contact us via email: ziploanfinance@protonmail.com
    Phone number: +91 834 690 96 83 (Call/What’s app)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Loans For Everyone.
    Hello, Loan offers at an affordable interest rate of 2 %. Many banks have rejected you. Do you need to finance your debt consolidation? Do you need financing to help your business get back? I provide loans to interested parties at a very reasonable interest rate of 2%. If you are interested contact me via Email : Josefkupka870@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen