woensdag 10 februari 2016

[Verslag] Assembly of the Commons II/1: Peter Rosseel

Het werd een bevlogen avond met een goeie opkomst. Zo'n 50-tal aanwezigen gingen in gesprek met Peter Rosseel over horizontale en verticale structuren en de nood aan een duale strategie. 

Les van de avond: strategieën bedenken is niet zo moeilijk, het harde stuk is de implementatie! Dat betekent mensen meekrijgen in verandering. Het wordt dé uitdaging van de komende jaren, zowel op politiek, organisatorisch en individueel vlak. 

Een rode draad doorheen de presentatie, die eerder ook al aan bod kwam in Peters opiniestuk in De Morgen, was de spanning tussen Old Power en New Power modellen. 

Wie wat dieper wil ingaan op die spanning tussen Old Power en New Power, check hieronder de Ted talk erover van Jeremy Heijmans, één van de bedenkers ervan. Klik hier voor het oorspronkelijke artikel in Harvard Business Review. 

Een boek waarnaar vaak werd verwezen is The Innovator's Dilemma van Clayton Christensen, over het dilemma tussen efficiëntie op korte termijn en adaptiviteit op de lange termijn. 


Achteraf was er ruim gelegenheid om nog bij te praten onder elkaar en met de spreker. Een geslaagde avond en op naar meer! 

Volgende keer opnieuw in Timelab over nobelprijswinnares Elinor Ostrom en haar onderzoek naar de commons. Sowieso afspraak elke 2e dinsdag van de maand tot aan de zomervakantie. Bekijk hier het programma voor de komende events. 

 

1 opmerking: